סרטן הפה והלשון ושימור הפה

טיפול כימותרפי סרטן הפה ותפקיד השיננית

סרטן הפה וסרטן הלשון מופיעים בתדירות יחסי גבוהה. הם סרטנים שאם תופסים אותם מוקדם, יש סיכוי לתוצאה טובה. הם קלים לגלות, רק צריכים  להעף מבט ולהסתכל. האיגוד האמריקאי לסרטן מעריך כי ביותר ממיליון איש בשנה תאובחן מחלת הסרטן.

יותר ויותר חולי סרטן מקבלים טיפולים כימותרפיים אשר מאריכים את חייהם. טיפול כימותרפי דורש משמעת טיפולית רבה. עקב תופעות הלוואי הרבות המלוות את הטיפול, החולה יזדקק לטיפולים פליאטיביים (מקלים)  ומונעים.

המכון האמריקאי הלאומי לבריאות, קיים ועדה בנושא סיבוכים בחלל הפה, הנובעים מהטיפול הכימותרפי בחולה סרטן. המסקנות של הועדה היו כי כל מטופל אשר מתוכנן עבורו טיפול כימותרפי חייב לעבור בדיקה אוראלית מקיפה ולקבל טיפול אוראלי טרם התחלת טיפול במחלת הסרטן. חומרים כימותרפיים נועדו כדי לשלוט בגידולים שמפוזרים על פני שטח נרחב וכהשלמה לניתוחים והקרנות. בד"כ נעשה שימוש בתערובת של מספר חומרים הניתנים לטיפול ממושך. נימצא כי 40% מהחולים אשר יטופלו בעזרת כימותרפיה יתנסו בתופעות לוואי בחלל הפה-דלקת ברירית, כיבים, דימום, זיהומים שונים וכדומה. תופעות לוואי נוספות הן-יובש פה, אנמיה ונימול.

כמו כן מצב נפשי שמעורב בתהליך האבחנה של סרטן הפה וסרטן הלשון סרטן הפהוהטיפול גורם להעצמת תופעות הלוואי האורליות. מחקרים מלמדים כי ניתן לשלוט על  התפרצויות של תופעות הלוואי בעזרת טיפול מוקדם בחלל הפה.

על השיננית למלא תפקיד משמעותי בטיפול בחולים עם סרטן הפה בעזרת תוכנית טיפול מניעתית, אשר תעודד את המטופל, תתן לו מוטיבציה לתחזק את הפה ובכך למנוע מחולה הסרטן כאבים וזיהומים שונים. תוכנית הטיפולים הכימותרפיות שונות אך לכולן תופעות לוואי דומות-דיכוי מח עצם, דימום, זיהומים שונים, בחילות והקאות, נשירת שיער, חוסר איזון תזונתי, מחלות עור, הפרעות בבלוטות אינדוקרניות, כאב, מצבים פסיכולוגיים שונים.

תופעות לוואי אלו נובעות מההשפעה הציטוטוקסית (רעילה) שנמצאת בחומרים הכימותרפיים- השפעה ישירה, וההשפעה העקיפה גורמת לניוון שרירים. מטרתה העיקרית של הכימותרפיה היא להשמיד תאים סרטניים המתפתחים במהירות, תופעה דומה (של התפתחות מהירה של תאים), קיימת גם במח עצם, ברירית של מערכת העיכול ובחלל הפה. כך באופן עקיף הכימותרפיה פוגעת גם בתאים הללו ומשמידה אותם. פגיעה בתאים שברירית הפה עלולה לגרום לאובדן שלמות המבנה של רירית הפה ולכיבים. חומרת התופעות לוואי בחלל הפה תלויה בסוג החומר ומשך נטילתו וכן בסיבולת העצמית של החולה.תופעה ציטוטוקסית נוספת גורמת להרעלת עצבים ולכן יתכנו כאבים בעצמות וגם במנדיבולה (לסת תחתונה),

עקב הטיפול מערכת החיסון של החולה חלשה ולכן החולה חשוף יותר לזיהומים. במצב חמור של דיכוי מערכת החיסון זיהום או כיב בחלל הפה עלול להתפתח לספסיס (זיהום בדם/אלח דם).

טיפול דנטלי מונע, לפני טיפול כימותרפי בסרטן הפה וסרטן הלשון

זמן האידאלי להתחיל בתוכנית טיפול דנטלי מונע, הוא לפני הטיפול הכימותרפי.אם המצב הרפואי של החולה מאפשר, רצוי שרופא והשיננית יבדקו את החולה ויקבעו תוכנית טיפולים להמשך הדרך.

הבדיקה האורלית-

בבדיקה אוראלית הרופא והשיננית יאבחנו כל אזור בעייתי בפה העלול להזדהם כגון- עששת,זיהום בחניכיים(פריודונטלי), זיהום בעצב השן(פולפרי), זיהומים סביב שיני בינה, שיניים שבורות, שחזורים לקויים ועוד.לפני כל טיפול דנטלי יש להתייעץ עם הרופא האונקולוג, כדי לברר האם יש צורך במתן אנטיביוטיקה פרופילקטית לפני הטיפול, יש ליידע את האונקולוג כי הטיפולים עלולים לגרום לדימום ולחדירת הפלורה האורלית למחזור הדם במחלת סרטן הפה.

מחקרים הוכיחו כי פה בריא ונקי בשלב הכימותרפיה מונע או מפחית סיבוכים אורליים חמורים.תרומתה של השיננית להכנת החולה לטיפול הכימותרפי, להשגחה על בריאות השיניים ושיטות מניעה שלאחר סיום הטיפול חשובה ביותר! מטופל המבין את הסיבות לטיפול האורלי האינטנסיבי יהיה בעל מוטיבציה גבוהה. רופא השיניים יטפל בעששת, אבצסים ושחזורים לקויים לפני תחילת הטיפול הכימותרפי. במידה והזמן מאפשר, על הרופא שיניים לעקור שיניים עם נזק נרחב. אם החולה בשלבי טיפול אורתודנטי על הרופא להסיר את הקשתות טרם הטיפול, וכך למנוע נזק לרקמות. במידה ומצבו של החולה אינו מאפשר בדיקה וטיפול אורלי לפני הכימותרפיה, יש לנקוט בצעדים אשר ישפרו את ההיגיינה של המתרפא עד למתן הטיפול הדנטלי.

מרגע תחילת הטיפול הכימותרפי החולה חשוף יותר לזיהומים. 7-14 ימים לאחר הטיפול ספירת הדם של חולה מגיעה לרמות נמוכות מאוד, הזמן האופטימלי לבצע טיפול דנטלי הוא מספר ימים לפני הטיפול הכימותרפי הבא, זה הזמן בו ספירת הדם עולה.לכן לפני כל טיפול דנטלי הכרחי להתייעץ עם האונקולוג.

מתן הוראות למטופל

צחצוח שיניים – במצב של דיכוי מערכת החיסון או פגיעה במנגנוני הקרישה, צחצוח מעט אגרסיבי ושימוש בחוט דנטלי עלולים להוביל לדימום מהחניכיים, לכן מומלץ לבצע פעולות אלו רק כשמצבו של המטופל מתייצב. אם זאת חשוב להמשיך ולהסיר מכנית את הרובד החיידקי (פלאק) מחלל הפה כדי מנוע זיהומים, זאת ניתן להשיג ע"י הברשה עדינה עם מברשת שיניים רכה במיוחד שהוטבלה במים חמים או בעזרת פדבדיקת סרטן הפה גזה שהורטב בסליין או בסודה לשתייה (סודיום ביקרבונט).

צחצוח לשון- השיננית תדריך ותדגים איך מברישים את הלשון והרירית בחלל הפה.

שטיפות פה- תמיסה מומלצת לשטיפת הפה היא שילוב של כפית סודה לשתייה וכפית מלח בכוס מים פושרים. במידה והחולה נמצא בדיאטת מלחים יש לוותר על המלח בתמיסה.

עקב יובש הפה על המטופל לדאוג להרטיב את הפה באופן קבוע עם מים, שבבי קרח או תחליפי רוק.

שיניים תותבות- לעיתים קרובות לא ניתן להשתמש בתותבות בזמן הטיפול הכימותרפי בגלל השינויים החלים בפה כגון בצק וכיבים, בכל מקרה יש לשטוף את התותבת היטב לאחר כל שימוש ולהשתמש ברוק מלאכותי, מה שיכול לעזור בחלק מהתופעות הלוואי.

תחליפי רוק- מאמרים קליניים מצביעים על ירידה בכמות הפרשת הרוק ופגיעה באיכותו במהלך הטיפול הכימותרפי. מטופלים רבים מתלוננים על יובש פה, קושי בבליעה וצמיגות רוק גבוהה. מומלץ להשתמש בתחליפי רוק המגיעים בג'יל או בשטיפת פה. יש צורך לחזור על פעולת הלחלוח(רטיבות) כמה פעמים במהלך היום.

תזונה ודיאטה- ההשפעה הרעילה של התרופות הכימותרפיות עולה כאשר התזונה לקויה. אם החולה סובל מתת תזונה יש לספק דיאטה עשירה בפרוטאין. הפחתת מאכלים קריוגניים (עשירים בסוכרים) חיונית למניעת מחלות בשיניים. במצב של כאבים בפה השיננית יכולה להמליץ על חומר מרדים מקומי לפני האכילה. יש חולים הניזונים מדיאטה נוזלית ואינם נהנים מהיתרון של ניקוי מכני של השיניים ע"י הלשון, מצב זה עלול לגרום ל"לשון שעירה",מצב בו הלשון מלאה בחיידקים ושאריות מזון – יש לצחצח את הלשון ביסודיות כדי לשמור על חלל הפה נקי.

אפליקציית פלואוריד- כדי למנוע מצב של "עששת דוהרת" , ולהגן על השיניים וחלל הפה, ניתן לעשות אפליקציות פלואוריד, ניתן לבצע את הטיפול במרפאה- השיננית/הרופא יניחו ג'יל פלואוריד מרוכז על כפות מיוחדת המותאמות בגודלן לפה של המטופל, הפלואוריד יעטוף את השיניים בשכבת דקה המגינה על השן מפני חומצה=עששת. כמו כן ניתן לבצע את הטיפול בבית על בסיס שבועי, פעם בשבוע להניח ג'יל פלואוריד בתבניות אישיות שמותאמות לפה המטופל באופן מושלם. חשוב מאוד שהג'יל פלואוריד יהיה ניטרלי וללא טעמים חזקים בכדי למנוע גירוי יתר.

תחזוקה של השיניים

תפקידה של השיננית לתת מוטיבציה למטופל. על המטופל לתחזק את ההיגיינה האורלית בצורה מקסימלית. בזמן הטיפול הכימותרפי מומלץ לבקר במרפאת השיניים לצורך בדיקת רקמות רכות, שיניים, ניידות של השיניים,, אבצסים ועוד.

בכל מפגש עם הצוות הרפואי, המטופל מקבל הדרכה נוספת באיך לשמור על בריאות הפה, דגשים בנוגע למצבו הדנטלי וטיפים חדשים שיכולים למנוע בעיות עתידיות ואי נוחות כתוצאה מתופעות הלוואי.

לסיכום

תפקידה של השיננית חשוב ביותר בהשגחה על הבריאות האוראלית של חולה הסרטן.המתרפאים נמצאים תחת לחץ עצום בעקבות הטיפול במחלתם, בעזרת ההסברים שינתנו ע"י השיננית החולים יבינו את חשיבות הטיפול הדנטלי במהלך הטיפול הכימותרפי ויעריכו את הדאגה, הזמן וההתעניינות המוצעים להם ע"י הצוות המטפל. שיננית מקצועית יכולה לספק טיפול והדרכה במניעת סיבוכים אוראליים כתוצאה מהטיפול במחלת הסרטן וכך לתרום לאיכות חייו של המתרפא.

Skip to content