טיפולי סרטן

צילום פנורמי לשיניים בהריון
פברואר 26, 2014
סרטן בפה
מרץ 17, 2014

טיפולי סרטן

סרטן הוא שם כללי למחלות שונות, שבהן מס' התאים בגוף מתחלקים בצורה לא מבוקרת. יש הרבי סוים של טיפולי סרטןץ הצטברות של תאים כאלה יוצרת גידול ממאיר (ניאופלזיה), ובמקרים מסוימים חלק מתאים אלה נודד למקומות אחרים בגוף ויוצר גרורות.

מקור המונח הוא בבעל החיים סרטן, רופא יווני בשם גלן שחי בתקופת יוון העתיקה הבחין בדמיון בין צורת גידולים מסוימים לצורה של סרטן, כאשר כלי הדם המקיפים את הגידול מזכירים את רגלי הסרטן. טיפולי סרטן

המצב תקין, כל יום מתים תאים וותיקים ותאים חדשים נוצרים באמצעות מנגנון של התחלקות. בתהליך תקין ונורמאלי התאים מתחלקים רק כאשר יש חסר בתאים, ואז הן תופסים את מקומם של התאים הישנים. יכול להיות מצב, שבו תאים ממשיכים להתחלק גם כאשר אין צורך בהם ואז הם יוצרים גידול. ישנם שני סוגי גידול "גידול שפיר"- שאיננו הורס את הרקמה ממנה הוא  נוצר ואינו מתפשט לרקמות מרוחקות, לעומתו "גידול ממאיר" הוא גידול סרטני, מדובר בתאים שמתחלקים ללא כל סדר ופיקוח, משתלטים על איברים הסמוכים ומפריעים לתפקודם.

ברוב המקרים לא ניתן לדעת מהו האירוע הראשוני, שגרם לתא להפוך לסרטני.  ו טיפולי סרטן אינם תלויים בזה. אולם בביולוגיה המולקולארית ניתן לצפות את התנהגות התא. בתא בריא יש גן ,מעכב סרטן, שניקרא p53  או בשמו השני "שומר הגנום". תפקידו של הגנום להמית את התא במידה והתגלתה בו מוטציה, וכך למנוע התפשטות של התא הבעייתי. אי תפקודו של גן זה מאפשר לתאים אלו להמשיך לחיות, להתחלק וכך ליצור עוד תאים שלא מתים.

טיפולי סרטן

ישנם כמה שיטות ל טיפולי סרטן:

טיפול כירורגי-זהו הטיפול הראשוני היעיל ביותר ברוב מקרי הגידולים הממאירים. הטיפול הכירורגי הרדיקלי מוגבל לגידולים ממוקמים, שטרם פרצו את גבולות האיבר שבו הם צמחו. אך גידולים שגודלם עולה על גודל מסוים נחשבים לבלתי-ניתנים להסרה כירורגית. הטיפול הכירורגי יעיל היותר לריפוי סרטן הממוקם באיברים כגון שדיים,המעי הגס והרחם.

טיפול בקרינה או רדיותרפיה- זהו הטיפול השני בחשיבותו לאחר הטיפול הכירורגי, ויש גידולים ממאירים רבים, שהטיפול בהן בקרינה שקול בערכו לכריתה בניתוח או אף יעיל יותר. הטיפול בקרינה עשוי לפטור את החולה מניתוח פולשני, מכריתת איברים או רקמות ומנכות כרונית.טיפולי סרטן קרינה

מטרת הקרינה היא לגרום לנזק גנטי מכוון ומשמעותי לרקמה שמכילה תאים סרטניים. לפעמים הגן שאמור להרוס תאים חולים לא מתפקד, ומכאן היעילות החלקית של הקרנה בטיפול.

טיפול כימותרפי- זהו טיפול תרופתי הפועל כטיפול עזר לטיפול בהקרנות. באמצעות תכשירים ציטו-טוקסיים(רעילים לתאים) ניתן לערער את המבנה גדילי הDNA וה RNA של התאים הממאירים ובכך לעשותם פגיעים יותר לקרינה.

 

Ari
Ari
Skip to content